Belangenbehartiging
Als beroepsvereniging voor energiedeskundigen vindt OVED het niet meer dan evident dat ze de belangen van haar leden bij alle actoren uit de sector verdedigt. OVED is sinds de oprichting in 2010 uitgegroeid tot een volwassen beroepsvereniging en een volwaardige gesprekspartner voor de Vlaamse Overheid.
Daarbij is het noodzakelijk dat representativiteit van de energiedeskundigen zo hoog mogelijk is, om als sector te kunnen wegen op het beleid. OVED focust zich dus op de belangen en noden van de energiedeskundige en wil deze zo sterk als mogelijk verdedigen bij de bevoegde overheden, waar mogelijk samen met andere beroepsverenigingen. Daarnaast houdt OVED vinger aan de pols door te participeren aan gebruikerscomissies van relevante onderzoeksprojecten voor de energiedeskundige.
Hiervoor overleggen we periodiek met:
- Kabinet van de Vlaamse minister van Energie
- Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, kortweg VEKA, voomalig VEA
- Voor gebouwen vooral met de afdeling energie-efficiëntie over de wetgeving en knelpunten bij EPB en EPC+, kNR, GD en EPC niet-residentieel (type D) en over toekomstige ontwikkelingen zoals een mogelijke EPC/B integratie van de methodieken...
- Voor industrie vooral over energiebeleidsovereenkomsten, energieplannen...
- Andere beroepsverenigingen of organisaties uit de energiesector (NAV, Agoria, Embuild (vroeger VCB), Bouwunie, Pixii, Climafed (vroeger ATTB), CIB (makelaars), ORI, COGEN, ODE, VIBE, Dialoog...)
- Onderzoeksinstellingen voor relevante onderzoeksprojecten voor de energiedeskundige (Buidwise (vroeger WTCB), UGent, PXL, Odisee, KULeuven...)
- Keurings- of certificatieorganen voor de kwaliteitskaders (SKH en BCCA)
- Verificatiebureau (EBO), specifiek voor industriële consultants
Deze actuele thema’s in verband met de energieprestatie van gebouwen behartigen we vanuit OVED:
- een vereenvoudiging van de administratieve stavingslast
- en een herziening naar een lerend in plaats van betraffend handhavingsbeleid
- duidelijke regelgeving en info (EPB/C-pedia), en voldoende tijd om wijzigingen aan te leren
- bugvrije en gebruiksvriendelijke software
- geen vijfjaarslijks periodiek examen voor EPC, maar beter benutten van de huidige permanente vorming
- een mogelijke integratie van de EPC- en EPB-methodiek...
Als belangenorganisatie betrekt OVED steeds haar leden bij de voorbereiding en opvolging van deze overlegmomenten via de interactieve werkgroepen van OVEDplus of via digitale bevragingen via ledenberichten of onze online beleidsupdates.
Over heel het jaar organiseren we een 60-tal sessies binnen onze 9 lerende netwerken van OVEDplus. Die werkgroepen zijn een belangrijk klankbord voor OVED om voeling te houden met de knelpunten in de praktijk om onze standpunten te vormen voor de belangenbehartiging. Zo weten we zeer goed wat er leeft.
De leden kunnen suggesties formuleren en OVED bekijkt steeds de haalbaarheid vooraleer ze te bundelen in een nota (een recent voorbeeld hieronder).