Lerende netwerken

Van enkele ad hoc werkgroepen per jaar is OVED de laatste jaren geëvolueerd naar maandelijkse werkgroepen via de lerende netwerken van OVEDplus, gespreid over heel het jaar.

 

Die werkgroepen zijn het belangrijkste klankbord voor OVED om voeling te houden met de knelpunten in de praktijk om onze standpunten te vormen voor de belangenbehartiging. En ze bieden houvast aan de energieprofessional bij complexe dossiers en nieuwe wetgeving. Ze delen hun vragen en antwoorden via hun vragenplatform, blijven op de hoogte van de nieuwste technologieën... Een win-win voor OVED en haar leden dus!

 

  1. OVEDplus EPB: OVED organiseert 4 lerende netwerken voor EPB-verslaggevers, namelijk in regio's Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, één gezamenlijke voor Antwerpen en Vlaams-Brabant en tot slot Limburg. In deze werkgroepen nemen we de bestaande en toekomstige EPB-regelgeving kritisch onder de loep. Daarnaast verdiepen we ons in specifieke subthema's of maken we allemaal dezelfde praktijkcases om van elkaars aanpak en kennis te leren. Die 4 regionale werkgroepen voeden het EPB-stakeholdersoverleg met VEKA, waar vertegenwoordigers Stijn Vanhooren, Jorn Van Herck en onze voorzitster Petra Proesmans onze EPB-belangen verdedigen. We koppelen terug aan alle leden via de nieuwsbrief en het kennisplatform. 
  2. OVEDplus EPC (type A): OVED organiseert 3 lerende netwerken voor EPC-deskundigen type A, namelijk in regio's: één gezamenlijke voor Oost- en West-Vlaanderen, één gezamenlijke voor Antwerpen en Vlaams-Brabant en één voor Limburg. Deze werkgroepen buigen zich over verschillende aspecten van de diverse types energieprestatiecertificaten EPC+, EPC kNR en GD. Op elke vergadering bespreken we praktijkvragen over concrete cases, onduidelijkheden in het protocol en FAQ's en formuleren we mogelijke verbeterpunten voor het VEKA. Ook juridische aspecten rond de beroepsaansprakelijkheid en verzekering van de energiedeskundige komen aan bod. We denken proactief na hoe we ons kunnen voorbereiden met degelijk renovatieadvies in kader van de langetermijndoelstelling voor bestaande gebouwen. De kwaliteit van de energiedeskundige staat centraal. 
  3. OVEDplus EPC NR (type D): OVED organiseert dit lerend netwerk voor EPC-deskundigen die zich afvragen hoe collega’s bepaalde cases zouden aanpakken. Ze kunnen er terecht met vragen over met een complex dossier of voor een tweede mening of alternatieve oplossing. Ook voor vragen met betrekking tot de webapplicatie kunnen ze hier terecht.
  4. OVEDplus grote EPN/grote EPW projecten: Voor EPB-verslaggevers die vragen over complexe grote EPN/W-projecten willen stellen aan collega's om te zien hoe zij dit zouden aanpakken. Een bevestiging of alternatieve oplossing kan je inzicht verbreden! Of ze kunnen er terecht vragen over ingave in de software. Ook ben je binnen deze groep steeds mee met de nieuwste regelgeving. 
  5. Industrie EBO-werkgroep (energie-intensieve bedrijfsprocessen): Binnen OVED buigt een actieve kern zich over het energiebeleid voor grote energie-intensieve bedrijven. In 2020 brachten ze in hun nota aan het kabinet en VEKA hun aanbevelingen uit voor de toekomstige rond van de energiebeleidsovereenkomsten. Sindsdien overleggen ze regelmatig. Ze organiseren af en toe ook een nichestudiedag voor de industrie, bv. over warmtemetingen of pinch analyse.

  

✍️ Wil je graag ook deelnemen aan deze lerende netwerken? 

 

🏠 Voor gebouwen kan je je voor onze OVEDplus lerende netwerken over EPC of EPB inschrijven.

De groepen starten elk jaar in januari. Wil je nog aansluiten, dan contacteer je best info@oved.be

 

🏭 Voor industrie kan je je interesse melden via info@oved.be

 

Structurele partners

  • Group Casier
  • Itho Daalderop Belgium
  • Climacon
  • Thercon
  • Vaillant Group Belgium NV
  • Vasco Group nv
  • Viessmann Belgium BV
  • Groen Licht Vlaanderen
  • Nathan Systems nv
  • Renson NV
  • Saint Gobain Innovative Materials Belgium N.V.
  • Panasonic France
  • VERO DUCO
  • Daikin
  • Groupe Atlantic Belgium NV/SA
  • Ventilair Group