Hoe haal je meer (waarde) uit je EPC? - Praktische tips voor gebouweigenaars
9 december 2022 om 08:49
Vorige week verscheen het verhaal van een ontevreden woningeigenaar in verschillende gedrukte en online media: "Als de deskundige geen zin heeft, ben je gejost." Zucht...
OVED betreurt het dat er te vaak negatieve berichten over onkundige EPC-deskundigen in de pers komen. Dat terwijl onze leden elke dag het beste van zichzelf geven! 🦾
Daarom willen we vanuit de sector nogmaals benadrukken dat het zo belangrijk is om een kwalitatieve EPC-deskundige te kiezen, die de eigenaar kan bijstaan met advies en praktijkervaring.
We geven graag enkele tips voor de gebouweigenaar mee:
- Kies niet de goedkoopste offerte, maar investeer iets meer in een kwalitatieve energiedeskundige! “If you pay peanuts, you get monkeys.”
- Weet je wat een kwalitatieve EPC-deskundige eigenlijk allemaal doet voor en achter de schermen om tot een waarheidsgetrouw EPC te komen? Dat tonen we van A tot Z in dit infofilmpje van OVED.
- Maar vooral je eigen medewerking om bewijzen te verzamelen is cruciaal! Geen bewijs = onbekende slechtere rekenwaarden, dus meestal een slechter EPC.
- Wist je trouwens dat de EPC-methodiek al meermaals gewijzigd werd (in 2013, 2017, 2019…)? Dat leidt soms ook tot een hoger EPC na renovatie. Dat lees je in deze FAQ: “Waarom is de energiescore gestegen na renovatie?”.
- Plan je (energetische) renovatiewerken? Vraag dan eerst advies voor je maatregelen neemt.
- Of simuleer zelf even welke EPC-score je mag verwachten met deze gratis EPC-zelftest. Dat geeft al een eerste indicatie van je EPC-score.
Kortom, gebruik je energiedeskundige als raadgever om bepaalde keuzes te maken, en niet enkel om je certificaat te maken op het einde van de werken.
Dus bezint, eer je begint!
☝ Deel deze tips en ons LinkedIn bericht in jouw netwerk! 📧