OVED reageert op nieuwe maatregel van Demir over centraal examen voor alle energiedeskundigen
8 september 2023 om 11:10
Minister Demir kondigde op 31/08/2023 vijf maatregelen aan om de kwaliteit van EPC's te verhogen. Eén ervan is een centraal examen voor alle energiedeskundigen. OVED reageerde aan het kabinet en via de pers.
Vorige week keurde de Vlaamse regering een princiepsakkoord goed over vijf strenge controlemaatregelen voor energiedeskundigen. Die acties kwamen er als reactie op het dubbele aantal klachten over foutieve EPC’s in de eerste acht maanden van 2023 ten opzichte van heel het jaar voordien. Lees hier de maatregelen op de website van het VEKA.
Dat kwalitatieve certificaten belangrijk zijn, zeker nu een certificaat niet langer een vergelijkingsmiddel is voor huurder of kopers, maar een beleidstool, kunnen we vanuit OVED vzw als sectorfederatie alleen maar beamen. En dat de 'rotte appels' eruit moeten, is vanzelfsprekend.
Maar dat ‘de energiedeskundige’ keer op keer in een slecht daglicht wordt gesteld én dat we -zonder voorafgaandelijk overleg- op deze manier via de pers moeten vernemen dat élke deskundige opnieuw een centraal examen zal moeten afleggen, vinden we erg teleurstellend. En dit slechts voor die ‘enkelen die de kantjes ervan af lopen’ zoals minister Demir zelf verwoordde. Dit voelt voor ons als schieten in de voeten van haar eigen soldaten.
De cijfers zijn trouwens veel genuanceerder dan deze maatregel laat uitschijnen.
Het VEKA meldde zelf 63 gegronde klachten in 2022 op de meer dan 186.000 certificaten. Dus 0,03%. Zelfs als dit verdubbelt (wat de statistieken tot heden tonen voor 2023), spreken we nog over minder dan 0,1%. En bij willekeurige controles vorig jaar rapporteerde het VEKA dat maar liefst 99% van de certificaten correct opgesteld werden.
Ter vergelijking: Als een dronken chauffeur een dodelijk ongeval veroorzaakt, wordt meestal zijn rijbewijs ingetrokken en moet hij na een periode een nieuw examen afleggen. Hier worden ook niet alle mensen met een rijbewijs gestraft door hen te verplichten nieuwe examens af te leggen.
Hoe een nieuw centraal examen die enkele rotte appels eruit gaat halen, is ons ook niet duidelijk. Het slaagpercentage is vandaag slechts 50% bij de door het VEKA erkende exameninstellingen. Een te makkelijke toegang tot het beroep ligt dus niet aan de basis van de soms lage kwaliteit. Bovendien geeft het geen garanties dat als je slaagt met 90%, je daarna nooit meer een fout kan maken.
Elke deskundige nu al verplicht om 6u per jaar bijscholing te volgen over de wijzigingen aan het protocol (400 blz) en andere relevante EPC-gerelateerde onderwerpen. Veel van onze leden engageren zich zelfs nog harder en komen op maandelijkse basis samen in OVEDplus om zich verder te verdiepen in de methodiek. Het VEKA werd ook al uitgenodigd om te zien hoezeer zij hun kennis willen uitbouwen.
OVED heeft in het verleden al heel wat voorstellen gedaan om de kwaliteit te borgen. Zo pleiten we al jaren voor een controlesysteem met een groter leereffect in de plaats van demotiverende boetes. Bijvoorbeeld door gerichte bijscholing te volgen rond het topic dat de deskundige minder goed beheerst. En wie herhaaldelijk flagrante fouten maakt of fraudeert, zou frequenter gecontroleerd kunnen worden.
Het kabinet Demir liet ons intussen weten dat de Vlaamse regering een principe-akkoord heeft over de maatregelen, maar dat we nog input kunnen geven bij de uitwerking van het uitvoeringsbesluit. We zijn volop bezig om onze voorstellen verder te verfijnen samen met ons bestuur en de EPC-peters en zullen onze bezorgdheden hierover meegeven op het sectoroverleg met het VEKA eind september. We kijken uit naar een constructief sectoroverleg!
Onze reactie verscheen hier online in Het Belang Van Limburg op 8/09/2023.
Deel dit bericht via LinkedIn!